Tre markerade vandringsleder + Hallandsleden

I området fanns sedan tidigare vandringsleder med utgång från Raststugan i Timmershult. När Härliga Hjörnered startades inrättades ännu ett, nämligen Gröna Spåret och de tidigare vandringsleder rättades till. Nu finns totalt tre vandringsleder som tangerar varandra på ett sätt som gör att man kan gå på spåren varsomhelst och kombinera dem för kortare eller längre turer. Att ta sig från Timmershult till Hjörnered eller tvärtom utan att gå på vägen går alldeles utmärkt genom vandring i naturen och växla mellan Blå och Gröna spåret. Färgkarta över de markerade spåren finns i kanotuthyrningen. Du kan själv ladda hem en karta över vandringslederna här. Ni kan gå på lederna var som helst eftersom ni kommer till platsen efter rundan i naturen.

Nedan finns en kort sammanfattning till varje spår med länk till sidan med mer ingående information.

Gröna spåret med vindskydden på Spishall

Det Gröna Spåret anlades 1999-2000 och går genom fantastisk och omväxlande och bitvis orörd natur med skyddade Nyckelbiotoper. Det består av en huvudslinga om ca 6700 m. Om man inte vill gå hela så är den norra slingan ca 4700 m och den södra ca 4300 m långa.

Om ni utgår från Hjörnered så vänligen parkera inte inne på lägerområdet. Vägbommen stängs och låses senast 17.00.

Norra slingan passerar förbi husgrunderna på Hjörneredstorp och sedan ovanför branterna vid Varhalla med Lagan ca 20 m ner och vidare till en grusväg (Björkhultsvägen) alldeles intill Spishall. Där har man ett vägval att gå genvägen nerför grusvägen till Hjörnered eller fortsätta över på södra slingan.

Södra slingan går upptill områdets högsta punkt Spishall där det finns grillplats och 3 vindskydd. Beroende på vilket håll man går så kommer man förr eller senare till sjöns del som heter Hultaviken.

Läs mer om Gröna spåret i Hjörnered här!

Gula spåret med Midsommargrottan och Vippentorpet

Det Gula spåret är ca 3500 m långt. Starta gärna vid Vippentorpet, även om utgångspunkten är Raststugan i Timmershult så kan ni avsluta rundan med energiåterställning på Vippentorpets kaffestuga. Spåret går via Midsommargrottan (som du ser insidan av nedan) och upp över en rullstensås som bildats av isfloden när inlandsisen smälte.

Läs mer om Gula spåret i Hjörnered här!

Blå spåret genom fin natur

Blå spåret är 4500 m långt. Detta utgår från Raststugan i Timmershult, men du kan gå på var som helst. När du gått rundan kommer du tillbaka till startpunkten.

Hallandsleden passerar Raststugan i Timmershult och följer det blå spåret mellan Hultaviken och Timmershult

Läs mer om Blå spåret i Hjörnered här!

Här kan du läsa Magasin Laholms reportage om vandringslederna i Hjörnered.

Här kan du ladda ner sidan i Magasin Laholm med karta och info om lederna.